Tudástár


Bármilyen feladó e-mail címmel küldhetek e-mailt?

Nem! Feladónak semmiképpen ne használj ingyenes e-mail címet. A legjobb választás ha a saját domain nevedhez tartozó e-mail címet használsz erre a célra. Ha nincs ilyened akkor mielőbb regisztrálj egyet, keresd ügyfélszolgálatunkat és segítünk benne.

fel a lap tetejére


Mit tehetek, hogy a leveleim ne a spambe kerüljenek?

Annak, hogy egy levél spam-be kerül számos oka lehet. Sajnos ez többnyire nem csak a használt szoftveren, illetve annak beállításain hanem a használat módján, a levél tartalmán és egyéb tényezőkön múlik.

Amiket biztosan nem néz jó szemmel egyik spamszűrő sem:

 • Ha leveledbe csak egy linke(ke)t teszel. Írj mellé szöveget, ez feldobja a levél tartalmát is :)
 • A levél tartalma csak egy vagy több kép. Ez szinte biztosan spam lesz vagy legalább is úgy lesz kezelve.
 • Ne használj a leveledben olyan linkeket amik tiltólistán szereplő oldalra mutatnak, vagy vírusos tartalommal bírnak. Magyarul válogasd meg kire hivatkozol.
 • Nem létező vagy hibás feladó e-mail cím. Feladónak saját domain-es e-mail címet érdemes megadni, ugyanez igaz a visszapattanó e-mail címre is.
 • A tesztlevél tartalma legyen azonos a majdan kiküldendő levél tartalmával. Tehát nem elég bele pár szó vagy egy mondat, mivel ez a teszt így a levélküldés működésének vizsgálatán kívül nem alkalmas semminek a tesztelésére sem.
 • A levélben használt linkek szövege soha ne link, hanem valóban egy érthető szöveg, mondat legyen.
 • Amennyiben a visszapattanó e-mail cím nem valós, akkor akár tiltólistára is kerülhet a küldő (ez súlyosabb mintha spamnek nyilvánítaná a levelet)
 • Kerülni kell a feladó nevében a Dr., Mr., Mrs. előtagokat
 • Kerüld el a csupa nagybetűs szövegeket. Néha-néha kiemelésként használható, de pl. csupa nagybetűvel írt tárgy mező tuti spamben fog landolni.
 • Ami a legfontosabb, hogy egyik spamszűrő sem szereti ha tényleg spamet küldesz. Tehát a leveleidet olyanoknak küld csak el akik arra valóban feliratkoztak.

A különböző levelező szoftverek beépített spam ellenőrzője sokszor a saját felhasználási szokásokból is tanul, így sokszor nem határozható meg pontosan, hogy egy levél miért is került a spambe.

Pár levelező és a tapasztaltak alapján spam-ként értékelt tartalom (a levelezők különböző verzióiban ezek másként működhetnek):

 • Outlook
  • kattintható e-mail cím a levél tartalmában (fura nem?)
  • 500 karakternél rövidebb tartalom
  • 100KB-nál nagyobb e-mail fájlméret, a html kód + beágyazott képek, ha engedélyezve vannak (forrás)
 • Gmail.com
  • gmailes feladó cím és más rendszerhez tartozó visszapattanó cím
  • nem megfelelően beállított SPF rekord
  • gmailes feladó vagy visszapattanó cím, de a levél nem a feladóhoz tartozó SMTP-n keresztül kerül kiküldésre (a WGX saját SMTP-t használ tehát ez mindenképpen gond lehet)

A gmail.com spambe helyezi (pontosabban figyelmeztet, hogy a feladó csaló lehet) a beérkező levelet amennyiben a feladója gmail-es címet használ, azonban a levél küldéshez nem a gmail SMTP-jét veszi igénybe, ez utóbbi azonban nem alkalmas hírlevél küldésére az erős korlátozásoknak köszönhetően. Tehát gmail.com e-mail cím használata feladónak és visszapattanó címnek is tilos! Ilyen célra saját domainhez tartozó e-mail címet érdemes használni.

A legtöbb spamszűrő a levél több tulajdonságát pontozza (rossz pontok), majd a pontok összeadását követően a szűrő beállításától függően egy bizonyos pontszám felett spam státuszba helyezi azt.

Az imént leírtak általánosságok amik betartása javítja a megfelelő értékelés elérését a spam szűrőnél, de sajnos nem feltétlenül elegendőek.

A domain tiltólistára kerülését, többek között, ezen a linken keresztül lehet ellenőrizni:
http://www.mxtoolbox.com/blacklists.aspx

A levelek teszteléséhez javasoljuk ezt a weboldalt:
http://www.mail-tester.com/

Az oldal használata egyszerű, követni kell az ott kiírtakat (alul átváltható magyar nyelvre). A levél tesztelése során kapni fogsz egy oldalt ahol a részletes értékelés látható (a hibák sorára kell kattintani és látszik a hibapont oka). Az ott megjelenő hibákat a lehetőségek szerint meg kell szüntetni.

Amennyiben többet szeretnél tudni a technikai háttérről:
A Gmail spamszűrője
A spamek típusai
Webmester fórum a hazai helyzetről
Spamtörvények
Az elterjedt SpamAssasin spamszűrő működése

fel a lap tetejére

 

A gmail miért a promóciók közé teszi a leveleimet?

Az oka: azért mert a gmail, egyébként nagyon intelligens rendszere több szempontot figyelembe véve így döntött.

Nem létezik olyan kapcsoló amit bekapcsolva az elküldött levelekről te dönthetnéd el, hogy melyik fül alá kerüljenek. Az, hogy a leveleket kiválogatva jeleníti meg, nem feltétlenül jelent hátrányt, ahogyan ez a Return Path felméréséből is kiderült.

fel a lap tetejére


Mi történik ha elfogy a feltöltött egyenlegem és éppen folyamatban van egy levél küldése?

Ilyenkor a maradék levél nem kerül kiküldésre. Fontos tehát, hogy mindig legyen elég egyenleged a tervezett kiküldésekhez.

fel a lap tetejére


A visszapattanó levelekkel van valami tennivalóm?

De van ám. Azon címeket javítani vagy törölni kell ahonnan visszapattan a levél.
Vannak súlyos és könnyű visszapattanók. A súlyos esetekben az e-mail cím biztosan nem működik. Könnyű esetben csak ideiglenesen nem tudsz levelet küldeni, ennek oka lehet például a megtelt postafiók.

Erre a célra egy külön e-mail fiókot létrehozva akár egy automatikus kezelést is beállíthatsz, a beállítások menüpontban.

fel a lap tetejére


Hol tudok címlistát vásárolni?

Nem tudjuk, de nem jó ötlet vásárolt listára küldeni levelet. A vásárolt címlista "előnyeiről" a blogunkon is olvashatsz:
A vásárolt címlista "előnyei".
Hatékony-e a spam küldés?!

fel a lap tetejére


Be kell valamit állítanom, hogy a leveleim biztosan célba érjenek?

Igen. A levelek célbajutását nagy mértékben befolyásolja, hogy igazold küldhetsz levelet az e-mail címeddel a rendszerünkön keresztül. Ehhez a domain DNS-ben kell pár dolgot beállítani. Ezt a domain szolgáltató által biztosított admin felületen, vagy a szolgáltató segítségével tudod megtenni.

SPF (Sender Policy Framework): célja, hogy megakadályozza a spammereket, hogy a te e-mail címeidet jelöljék meg feladóként a kiküldött leveleikben. Az olvasók levelező rendszere lekérdezheti az SPF rekordból, hogy engedélyezett kiszolgálóról érkezik-e a levél.

Beállításához jelentkezz be a domain nevedet is kezelő szolgáltató admin felületére és keresd meg a DNS beállítási lehetőséget. Ha még nincs SPF bejegyzés akkor hozz létre egy új TXT rekordot, és írd bele a következőt:
"v=spf1 mx a include:spf.smtp.hu ~all"

Amennyiben már létezik SPF bejegyzés akkor add hozzá a következőt (másold bele a többi ip cím közé):
include:spf.smtp.hu

Mivel a DNS illetve SPF beállítása szolgáltatónként eltérő lehet ezért elképzelhető, hogy fel kell venned velük a kapcsolatot és segíteni fognak a beállításban. Ha végképp nem sikerül (vagy nem akarsz vele vesződni), kereshetsz minket is, segíteni fogunk beállítani.

DKIM (DomainKeys Identified Mail): a kimenő levelek fejlécéhez egy digitális aláírást ad amivel azonosítja, hogy valóban a mi domainünk levelező remdszere küldte a levelet. A DKIM egy kulcspárból áll amit a domain neveidhez egyedileg készítünk el. Miután a publikus kulcsot hozzáadtad a DNS-hez mint TXT rekordot a címzett le tudja ellenőrizni, hogy a küldött levél valóban a mi szerverünkről érkezett-e vagy sem, és így bizonyítható legyen, hogy nem spam.

DKIM rekord beállításához egyedileg adunk beállítandó paramétereket, ezért a használatához mindenképpen keress meg minket.

fel a lap tetejére


Már van Webgalambom, használhatom a WebgalambX (WGX) felületét?

Igen, ennek semmi akadálya. Mi több, így kedvezményes díjon küldhetsz levelet. A díjazással kapcsolatos bővebb információért klikk ide.

fel a lap tetejére


Több százezer címre küldenék, van ennek akadálya?

Akadálya nincs, de előtte mindenképpen egyeztess velünk erről. Van pár fontos tudnivaló amit érdemes előtte megbeszélnünk.

fel a lap tetejére


Van egy régebbi, vagy nem hírlevelezéshez gyűjtött listám amire szeretnék hírlevélfeliratkozási megerősítő e-mailt küldeni. Hogyan tegyem ezt meg?

El kell, hogy keserítselek, erre nincs lehetőséged. Ennek a levélnek a kiküldéséhez is szükség lenne a címzettek engedélyére, ami ezek alapján jelenleg nem áll rendelkezésedre.

fel a lap tetejére